Otthonodstílusod

A Te otthonod, a Te stílusod!

Belevágjunk? Vágjunk bele!
Mesebeli ház 2. rész

Összegyűjtöttük, hogy zöldfülű építkező/felújítóként a mi tapasztalataink szerint melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket egy házfelújítás (értsd teljes felújítás) előtt érdemes figyelembe venni.

Mikor a Férjemtől azt kértem, hogy segítsen ezeket összeírni, viccesen azt válaszolta, hogy rövid összeállítás lesz, mert egyetlen dolog épp elég: feneketlen pénztárca.

Na igen, ez az, ami a legtöbbünknek sajnos nem áll rendelkezésére, úgyhogy nézzük a tényeket:

(Fontos megjegyeznem rögtön az elején, ha komolyan vesszük a NAGY döntést, akkor a mérlegelést nem az adásvételi-szerződés aláírása után végezzük el, hanem előtte! )

 

1.      Egy építőipari szakember véleménye. Egy kőműves vagy statikus vagy építész, aki egyben bizalmad is bírja. Olyan, aki már újított fel házat a romjaiból, részt vett egynéhány felújításban és így képes felmérni az aktuális helyzetet. Persze egy régi háznál ez nem garancia semmire, mert az építkezés során még így is ér(het)nek meglepetések. De egy jó szakember rá tud világítani arra, hogy milyen buktatók lehetnek a kiszemelt épületet illetően, milyen fázisokat kell végiggondolni, mit lehet belőle kihozni.

Pl.: alap, tetőszerkezet, vízszigetelés és statikai kérdések tisztázásában segít, akár a helyszínen ezeket meg is tudja vizsgálni (amennyire ez lehetséges).

 

2.      Fel kell mérni a várható költségeket. Már a legeslegelején, amikor még nincs tervrajz sem egy elképzelt költségvetést kell készíteni. Ez biztosan nem lesz pontos, nem lesz túl részletes, de a nagyságrendeket be kell lőni! Tájékozódni kell a piacon, hogy nagyjából mi mennyibe kerül. Ha van egy bizalmi szakembered, ő tud ebben is segíteni, vagy ha valaki éppen építkezik a környezetedben tőle is lehet tájékozódni.

Fontos, hogy itt nem csak építőanyag költségeket kell figyelembe venni, de a várható munkadíj nagyságát is, illetve az esetleges bontási, tereprendezési költségeket is, amikor lényegében még semmi nem történik, csak előkészítés az építkezéshez. Ezt a költségvetést később - ha belevágsz -  egy “élő”, folyamatosan frissülő dokumentumként használhatod.

 

3.       Az anyagi lehetőségek összeállítása. (2-es ponttal szorosan összefügg.) Milyen támogatást, hitelt, családi segítséget tudsz igénybe venni? Milyen bevételeid vannak? Mi konkrétan excelben raktuk össze már az elején, és feltételeztük, hogy az első hozzávetőleges költségvetést 50%-kal meghaladjuk mire beköltözünk. Utólag ez nagyon nem volt hülyeség!

 

4.      Rugalmasság. Egy régi ház átépítése kompromisszumokkal jár. Fejben, de akár papíron össze kell “rakni” az igényeket, a lehetőségeket, és végül a fantáziáddal ki kell egészíteni. Pl.: egy régi ház felújításánál előfordulhat, hogy nem lehet bizonyos falakat kibontani, vagy akár egy bővítésnél kompromisszumokat kell kötni. Ha konkrét elképzelésed van AZ ÁLOMHÁZról, akkor lehet, hogy egyszerűbb egy üres telket vásárolni és felépíteni azt.

 

 

5.      Felmérni a szóba jöhető kivitelező cégeket/csapatokat és velük is megnézni a házat. Ez a „legsúlyosabb” pont. Egyrészük már a körbejárás során elvérzik, mert “miért nem bontjátok le és építetek újat? Sokkal egyszerűbb lenne!”  megjegyzésből egyből tudni fogod, hogy nem az ő bandája fogja megpucolni neked a régi gerendát, szépen felszedni a cementlapot. Aztán a másik fele pedig mindent megígér, de vajon azt el is lehet hinni?! (Megjegyzem, ha sok mindent magatok terveztek megoldani, megépíteni és értetek (!) is hozzá, akkor ez a pont egyszerűbb.)

 

Az 1. pont, azaz egy tapasztalt szakember pozitív véleménye nélkül, mi nem vágtunk volna bele.

Anyagi hiányoságokkal mi is küszködtünk. Már az elején láttuk, hogy az aktuális állami támogatások közül nem vagyunk jogosultak semmire, és tudtuk lesznek nagyon szűk időszakok, de azt gondoltuk, hogy úgy haladunk, ahogy pénzünk lesz. Na, ehhez a kivitelező mit szólt? Hát, a kivitelező (kettő is) a kezünkre játszott annyiban, hogy az 1. csapat egyáltalán nem jött a megegyezett ütemben. Amit elvégzett, abban sem volt sok köszönet. Aztán a 2. kiválasztott csapat neki sem állt a feladatnak, így volt több, mint 1 évünk, amire a 3. generál kivitelező csapattal összejött a megállapodás és át tudtuk tervezni a kiadásainkat úgy, hogy végül kezelhető volt az anyagi helyzet.

Rugalmasságot illetően, nem volt bennünk kétely. Igényeinket „átszabtuk” a meglévő épületre és lehetőségekre + a fantázia, amit „beleláttunk” ebbe a romos épületbe adott egy löketet ahhoz, hogy azt mondjunk belevágunk.

dsc04042.JPG

20181001_110303.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonodstilusod.blog.hu/api/trackback/id/tr2715480886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthonodstílusod

Otthont teremteni az egyik legizgalmasabb dolog, amit csak el tudok képzelni. A különböző stílusirányzatok keverékéből olyan "masszát" gyúrni, amitől az egyedi lesz, amivel azonosulni tudunk. Én ezen a kihívásokkal és feladatokkal teli úton járok, és ezt osztom meg veletek a bejegyzéseimben.

Friss topikok

süti beállítások módosítása